Kvalitativa dioptriglasögon kan kosta dig flera tusen kronor. Därför bör de tjäna dig så länge som möjligt, och det på ett helt pålitligt sätt. Av denna anledning är det viktigt att klargöra vilka parametrar som bör fokuseras på vid köpet



Ta reda på exakta och aktuella dioptrivärden

Dioptrin är en enhet för optisk styrka, som även används i samband med människans ögonlinser. Många människor ser inte lika bra som en person med frisk syn. Dioptrin hos glasögon bestämmer hur starka deras linser måste vara för att korrigera synen. Dålig syn kan finnas från födseln, men försämras också med åldrandet. Det finns två grundläggande problem:

Hyperopi (översynthet) – den drabbade individen ser inte bra på nära håll. Före dioptritalet anges tecknet +.

Myopi (närsynthet) – den berörda personen ser dåligt på långt håll. Före dioptritalet anges tecknet -.

Om du vill skaffa glasögon med dioptrier, bör du känna till dina exakta och aktuella värden. Generellt sett kan dioptrier förändras över tiden. Dessutom bör det tilläggas att dessa värden kan variera mellan höger och vänster öga, så mätningen bör vara exakt för båda ögonen.


Fokusera också på andra viktiga värden från receptet

När du köper glasögon med dioptrier ska du inte bara känna till det ovan nämnda dioptrivärdet, som betecknas med SPH, utan också andra viktiga värden från synundersökningen. Vilka är dessa?

  • Pupillavstånd (PD) – oftast angivet i millimeter och markerar avståndet mellan pupillernas centra.
  • Cylindervärde (CYL) – viktigt i fall av astigmatism, det vill säga en ögonfel som negativt påverkar synkvaliteten.
  • Cylinderaxel (AX) – anger graden av astigmatism.


Fokusera på typ av dioptriska linser

Efter de föregående raderna kanske det inte är överraskande att glasögon har dioptriska linser, men dessa kan också ha vissa speciella egenskaper. Så vid valet kan du också fokusera på denna aspekt.

Tunnade linser – tillverkas av optiska material med högre brytningsindex, vilket möjliggör en betydande förtunning av linserna samtidigt som samma dioptriska egenskaper bibehålls. Glasögonen blir då bland annat lättare.


  • Antireflexlinser – har antireflexelement som förhindrar spegling och reducerar reflexer, så att ögonen ser mer naturliga ut. Dessutom kan synen genom dem vara klarare och mer kontrastrik.
  • Fotochromatiska linser – kallas också självfärgande. De reagerar på intensiteten av UV-strålning, så de färgas efter aktuell intensitet av solljus.
  • Färgade linser – finns i dioptriska solglasögon, vilka förbättrar synen och samtidigt skyddar mot effekterna av ultraviolett strålning.
  • Linser mot blått ljus – förhindrar penetration av blått ljus från skärmar, vilket negativt påverkar den mänskliga kroppen och produktionen av melatonin, som är ”sömnhormonet”.



Var uppmärksam på materialet i bågarna

Bågarna utgör glasögonens konstruktion. Deras material är därför viktigt ur komfortsynpunkt vid användning, men också för hållbarhet. För närvarande är de mycket variabla. Vilka är de grundläggande alternativen du har tillgängliga?

  • Plastbågar – glasögon med dessa är lättare, billigare och kan ha olika färger. Å andra sidan är de inte särskilt motståndskraftiga mot mekanisk skada.
  • Metallbågar – även om de är dyrare och tyngre, är de vanligtvis mycket mer hållbara, så dina glasögon kan verkligen hålla länge utan tecken på slitage.
  • Titanbågar – titan är ett allergivänligt material. Glasögon med dessa bågar har dessutom lägre vikt och ser eleganta ut. De är dock något dyrare.
  • Träbågar – trä är ett traditionellt material och produkter gjorda av det är populära även idag. Träglasögon är vanligtvis handgjorda, vilket återspeglas i deras pris.

Underskatta inte rätt storlek på glasögonen

Dioptriska glasögon måste naturligtvis passa perfekt för att inte påverka din komfort negativt. I detta avseende är det nödvändigt att ta hänsyn till tre grundläggande parametrar som anges i kombination efter varandra för olika produkter.

  • Linsens bredd – vanligtvis den första angivna måttet, som anger storleken på linserna på deras bredaste punkt. En bredd under 53 mm betecknas som M, en bredd över 58 mm som L. Mått däremellan betraktas som standard.
  • Näsbryggans bredd – den andra angivna värdet betecknar avståndet mellan bågarna vid näsan, vilket varierar mellan 15 och 25 mm.
  • Sidlängd – det sista värdet i trilogin, som anger längden på sidorna från främre delen till bakre. För de flesta glasögon varierar det från 135 till 145 mm.

Beakta även designen på dioptriska glasögon

Dioptriska glasögon ska inte bara förbättra synen, utan de är också en framträdande modeaccessoar. Därför bör du inte försumma den visuella aspekten vid valet. Ditt kön, ålder och ansiktsform kan spela en roll.

  • Kön – även om många glasögon idag är märkta som ”unisex”, finns det fortfarande produkter som är mer lämpliga för män eller kvinnor.
  • Ålder – åldern kan också spela en roll vid valet av dioptriska glasögon. Synkorrektionshjälpmedel avsedda för barn bör inte bara vara mindre, utan kan också ha en mer lekfull design.
  • Ansiktsform – personer med ovala ansikten kan välja vilka glasögon som helst. Om du har ett runt ansikte, är alternativ med fyrkantiga eller rektangulära linser mer lämpliga. Har du ett kantigt eller triangulärt ansikte, är glasögon med ovala eller runda linser det idealiska valet.

Observera: eftersom glasögon är en intressant modeaccessoar, finns det idag även varianter utan dioptriska linser, som bärs rent som en modeaccessoar.