Converse-sneakers har varit populära i över 100 år. Låt oss därför titta på historien bakom detta märke och fokusera på modellerna som länge har varit bland de mest populära. Låt oss dessutom diskutera hur man skiljer originalskorna från imitationer.

Källa: Pixabay
 

Converse-sneakers under 1900-talet

År 1908 grundade en viss Maher Converse en fabrik i den lilla staden Malden i den amerikanska delstaten Massachusetts, som han döpte till Converse Rubber Shoe Company efter sitt eget efternamn. Fabriken fokuserade på gummisulor för arbetsskor och senare även på dam-, herr- och barnskor med gummisulor. En vändpunkt kom år 1917, då de nu berömda sneakersna Converse All Stars tillverkades, vilka populariserades av den dåvarande basketspelaren Chuck Taylor, som även efter sin karriär bidrog till försäljningen som säljare.
 
Historien om Converse-sneakers började alltså för över 100 år sedan. Även under de följande decennierna var de mycket populära bland basketspelare, men också bland atleter och medlemmar i den amerikanska armén. De förlorade sin dominans inom basketsporten på 1970-talet, när NBA-spelare började använda konkurrerande Adidas Superstar-skor, men de förblev mycket populära. Detta gällde inte bara sportutövare. De bars till exempel också av medlemmar i bandet The Beatles, samt frontmannen för Nirvana, Kurt Cobain. Sneakersna blev således mycket populära bland unga människor.



"Converses" i socialistiska Tjeckoslovakien

Det är intressant att notera att "Converses" också kunde skaffas i Tjeckoslovakien före 1989. Det handlade dock självklart inte om äkta Converse-sneakers. De tillverkades i Kina och bar namnen Forward och Warrior. Trots detta liknade de mycket de amerikanska basketskorna. De var mest tillgängliga i vitt, men ibland också i blått. I Tjeckoslovakien var de populära under 1970- och 1980-talen, inte bara för sportaktiviteter, utan också för vardagsbruk. Dessutom var de definitivt inte av dålig kvalitet.
 

Converse-sneakers i det nya årtusendet

Populariteten för Converse-sneakers förändrades inte vid ingången till det tredje årtusendet. Tvärtom. Stora förändringar skedde dock. År 2003 köptes detta märke upp av företaget Nike. Under detta märke säljs fortfarande herr-, dam- och barnskor, men nu kan man även köpa kläder i olika färger, former och mönster. Sammanslagningen av dessa två modejättar har därför lett till en utvidgning av produktutbudet, vilket innebär att det fortfarande finns ett stort intresse för produkterna från detta märke, även tack vare ytterligare steg som tagits.
 
År 2009 lanserade Converse sitt skateboardprogram under namnet Cons, med ambassadörer som Kenny Anderson, Anthony Pappalardo, Nick Trapasso, Jason Jessee och Mike Anderson. Tio år senare återvände märket till toppbasket med skorna All Star Pro BB, som kombinerar den traditionella Converse-stilen med modern Nike-teknologi. Den första spelaren som provade den nya produkten var Kelly Oubre Jr. Senare tecknades även avtal med andra basketspelare, inklusive Natasha Cloud från WNBA.
 

Populära Converse skomodeller

Du kan idag skaffa Converse-skor i olika utföranden, varav vissa är av klassisk snitt, medan andra ser lite bisarra ut. Vilka modeller är de mest populära?
 
  • Converse All Stars - de var de första, och de är fortfarande populära. Skorna, även kända som Chuck Taylor All Stars, var populära bland basketspelare till 1960-talet, men från 1980-talet blev de mer populära som fritidsskor i retrostil. Nyligen skedde en återgång till toppbasket med modellen Pro BB. Converse All Stars har förekommit i hundratals filmer, inklusive Tillbaka till framtiden och Jag, Robot.
  • Converse The Weapon - skorna som introducerades 1986 och återigen riktades mot basketsporten. De tillverkades i två färgscheman för att matcha färgerna på basketlagens uniformer. De hade en läderkonstruktion och tjock vaddering för ökad komfort. De första ansiktena för denna modell var Larry Bird och Magic Johnson. Senare skapades även nya varianter som The Loaded Weapon och The Weapon 86.
  • Converse Cons - skor uteslutande tillverkade för skateboardåkning. De är gjorda av mycket slitstarka material och säkerställer komfort (inte bara) under skateboardåkning. De finns i både låga och höga utföranden och är lämpliga för både män och kvinnor som lever skateboardlivsstilen.

Hur man känner igen förfalskningar av Converse-sneakers

Många skor försöker imitera Converse All Star-sneakers. Därför ger vi dig några tips om hur du kan identifiera en imitation, så att du kan vara säker på att du har de äkta originalen på fötterna.
  • På tungan och i häldelen bör det finnas en Converse All Star-logotyp.
  • Dessutom bör det finnas en Converse-logotyp på den inre sulan.
  • I ankelområdet finns det en logotyp i en cirkel, som finns på båda skorna.
  • Originalen kan också kännas igen på utförandet. Kanterna på skorna är helt raka, och sulan ska vara av gummi och fast.
  • Om du köper Converse-sneakers i en fysisk eller onlinebutik, bör de vara förpackade i en originalask.